Flash belleklerle sık sık dosya alışverişi yapan kişilerin karşılaştığı ve diskin içindeki dosyaları görünmez hale getiren virüslerden şikayetçi olanlar için hazırladığımız bu rehber yazımızda çözüm yollarını anlatıyoruz.
USB belleklerimizi sık sık başka bilgisayarlarda kullandığımızdan dolayı zararlı yazılımların bulaşması kaçınılmaz olabiliyor. Bu zararlı yazılımlardan bir tanesi de belleklerin içindeki klasörleri gizleyen ve bir türlü eski haline getirilmeyen virüsler. Bellekte bulunan klasörleri kopyalayarak .exe uzantılı olarak gösteren ve tıklandığında aktifleşen bu virüsün temizleme yollarını sizler için anlattık.
İlk olarak gizlenen dosyaları görünür hale getirmemiz gerekiyor ki işlemleri daha rahat bir şekilde gerçekleştirebilelim. USB belleğinizi bilgisayarınıza taktığınızda sürücü harfini bir kenara not ediyoruz. Örnek olarak benim belleğim F: harfini aldığı için kullanacağımız komutlarda bu harfi kullanacağız.
Çalıştır konsolunu açıyoruz (Windows tuşu ile R tuşuna birlikte basabilirsiniz.)
cmd yazıp Enter’a basın.
Açılan siyah pencerede flash belleğinizin harfini yazıp enter’a basıyoruz.
F:
Attrib /d /s –h –s
Bu komutu uyguladığımızda tüm gizli klasörleriniz görünür hale gelecektir. Bu işlemlerden sonra belleğin içine girip, dosya türü bölümünde uygulama yazmayan klasörleri yedekledikten sonra biçimlendirme işlemi yapabilirsiniz. Ayrıca bir ipucu daha vermek gerekirse; belleğin içine girdiğinizde belleğinizin ismiyle görünen bir kısayol göreceksiniz, bu kısayola tıkladığınızda asıl dosyalarınıza ulaşabilirsiniz. Yine bu dosyaları yedekledikten sonra diski biçimlendirip, bilgisayarınızı bir antivirüs programıyla taratmanızı öneririm.
Peki bu tür virüslerden başka nasıl korunabiliriz?
- USB bellekler için geliştirilen virüs programlarını kullanabilirsiniz.
- USB belleğe çift tıklayarak açmak ya da otomatik kullan seçeneğini kullanmak yerine, adres çubuğuna ya da Çalıştır konsoluna sürücü harfini yazıp girebilirsiniz. (Örneğin: F:gibi )
- Belleğin içindeki klasörleri açmadan önce dosya türü bölümünde Dosya Klasörü yazmasından emin olun, Uygulama yazıyorsa fakat klasör ikonuna sahipse virüs olduğundan hiç şüpheniz olmasın.
- Güncel antivirüs programı kullanın ve tespit edilen virüsleri raporlamayı unutmayın. Çünkü virüsler, antivirüs programlarına yakalanmamak için sürekli şekil değiştirmektedir. Virüslü dosyaları tespit edip, antivirüs firmasına rapor ederseniz hem siz hem de diğer kullanıcılar için faydalı olacaktır.
USB belleklerinize bulaşan virüsler için kesin bir çözüm sunan USB Secure & Active isimli yerli yazılımı kullanabilirsiniz. USB Secure & Active, USB belleklerinize bulaşan virüsleri temizlediği gibi zararlı yazılımların neden olduğu gizlenmiş dosyalarınızı da kurtarabiliyor. Yazılımı indirmek için aşağıdaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.
USB Secure & Active - Usb Için Virüs Ve Güvenlik Programı
Panda USB Vaccine - USB Cihazlar İçin Zararlı Yazılım Ve Autorun.inf Engelleyici
Rufus - Önyüklenebilir USB Disk Hazırlama
Blogumuza Abone Olun
Yeni Yazılar E-posta Adresinize Gelsin
Not: Gelen Maili Aktif Etmeyi Unutmayınız!
Kategorinasıl yapılır