Hedeflediğiniz anahtar kelime ile google’da ilk sırada çıkmak için bir makale yazmak istersiniz değil mi?
Kim istemez ki?
Yazınızı binlerce insanın karşısına çıkarmanın en iyi yolu iyi seçilmiş bir anahtar kelime ile google da ilk sayfada çıkma işleminden geçiyor. Bu işlem kalıcı ve sürekliliği olan bir yöntem. Bu yüzden her blog yazarının üzerinde düşündüğü bir çalışmadır.
Eminimi siz de “yazdığım yazılarımla google aramalarında çıkmak istiyorum” diyorsunuzdur. Peki bunu nasıl gerçekleştirebilirsiniz?
En basitinden size bir yöntem: Hemen size ilk sırada yer alma sözünü veren bir seo ajansı ile anlaşarak sonucu beklemek.
Fakat sanırım bu yöntemi çoğunuz tercih etmeyeceksinizdir. Çünkü seo konusunda bir garanti vermek çok zor bir iştir. Bunun yanında bu işlem için fazlasıyla para ödemek de pek işinize gelmeyecektir sanırım.
Son yıllarda google ın algoritma değişiklikleri ile ilgili yazıları okumuşsunuzdur. Bu değişim ile birlikte günde binlerce yeni içerik yayınlanıyor. Çünkü hem insanların arama sorguları hem de google ın algoritması yıllara göre farklılık gösterebiliyor.
Amerika yı kimse yeniden keşfe çıkmadığına göre aynı yazılar daha kaliteli bir şekilde sunularak okuyucunun ve google ın beğenisini kazanmak hala mümkün!
Yalnız bu değişimlere rağmen dürüst olmak gerekirse microsoft, apple, sony gibi kelimelerde yükselme hedefiniz varsa başarısız olacağınızı bilmelisiniz. Çünkü bunlar marka kelimelerdir ve yıllarca üst sıralarda kalmak için domine edilmiştir.
Yazımıza konu olan kısım ise daha belirgin aramaları içeren uzun kuyruklu anahtar kelime sorgularıdır.
Bugün ben de herhangi bir kategorideki uzun kuyruklu anahtar kelimede nasıl üst sıralarda yer alabilirsiniz onları göstereceğim:
Birazdan bahsedeceğim yöntem hack, manipüle ya da illegal bir çalışma olmayacak. Google da üst sıralara çıkmak için program kullanmanızı vs talep etmeyeceğim. Konumuz tamamen doğal yollarla nasıl mevcut sitelerin önüne geçebilirsiniz üzerine olacak.
1 – Kelime araştırması yapın
Google nihayetinde insanların oluşturduğu bir algoritma mantığına göre çalışıyor. Yani her yazılanı bütünüyle anlamayabilir. Anlasa da en doğru sonucun o olduğunu bilemeyebilir.
Nasıl yani ?
Başınız ağrıdığında google da arama yaptığınız zaman :
“başım ağrıyor ne yapabilirim” şeklinde bir arama yaparsanız kısmen doğru sonuçlara ulaşabilirsiniz ama herkes sizin yaptığınız aramayı yapmaz.
Mesela “baş ağrısına iyi gelen şeyler” şeklinde çoğunun kullandığı bir terim en fazla aranma hacmine sahip olabilir. Eğer tam bu arama sorgusunu içeren bir yazı yazarsanız arka plandaki algoritma doğru sonucun sizin yazınız olduğuna karar verir.
Bu yüzden sizlere tavsiyem en az 4 kelimelik anahtar kelime sorgularına yönelmeniz yönünde. 4 ve daha azı rekabetin biraz daha yüksek olduğu grup. Bunlar için biraz zorlanabilirsiniz.
Bunun için kullanabileceğiniz ücretli ve ücretsiz servisler mevcut.
- Google adwords anahtar kelime aracı
- Ahrefs ► Ahrefs nasıl kullanılır
- Kwfinder (Günde 2 sorgu yapmanıza imkan veriyor)
- Long tail pro [örnek bir çalışma talep edebilirsiniz. > iletişim]
2 – Rekabet
Anahtar kelime araştırması yaptığınız zaman yakaladığınız kelime grubunun rekabet oranının düşük olduğunu ve aylık düşük bir aranma hacmine sahip olduğunu fark edeceksiniz.
Şu bir gerçek ki 4 ve üstü anahtar kelime sorgusunun düşük bir aranma hacmi vardır.
Bu sizi karamsarlığa götürmesin. Düşünsenize asla trafik alamayacağınız yüksek rekabetteki kelime yerine az da olsa trafik alacağınız bir kelime grubu için yazıyorsunuz.
3 – Kullanıcı yönelimi
Uzun kuyruklu anahtar kelimenin en güzel yanı da arama yapan kişinin ne amaçla arama yaptığını daha iyi tahmin edebilmenizde.
Şöyle ki televizyon kelimesi tek başına bir şey ifade etmiyor. Fakat lg 82 ekran smart led tv şeklindeki arama arayan kişinin ne amaçla aradığı hakkında doğru bilgi veriyor.
Aşağıdaki gibi bir kaç varyasyonla seo uyumlu içerik hazırlayabilirsiniz.
- lg 82 ekran smart led tv satın al
- lg 82 ekran smart led tv karşılaştır
- lg 82 ekran smart led tv özellikleri
Talebe karşılık oluşturduğunuz doğru içerikle hızlı bir şekilde ilk sayfaya tırmanacaksınız.
4 – İkna edici yazı başlığı
Çoğu kişi yazının ilk birkaç cümlesinde doğru kelimeleri kullanarak okuyucuyu yazıyı okuma konusunda ikna edebileceğine inanır ama öncesindeki yazı başlığının daha çok ikna edebilir bir öğe olduğunu unutur. Çünkü arama sorgusu olsun, sosyal medya olsun ilk sunulan şey yazı başlığıdır. Herkesin aynı anahtar kelimeye yöneldiğini düşünürsek sizi öne çıkaracak şey karşı koyulamayacak yazı başlığı hazırlamaktan geçmektedir.
5 – Kaliteli içerik sunun
Blog gelişimi için yazma alışkanlığı kazanmak oldukça önemli. Bunun yanında içeriğinizi 1000 kelimenin üzerinde tutmayı başarırsanız bu da yazınızı standart bir yazıdan kapsamlı bir referans yazısı seviyesine taşır.
Yazınız ürününüz ve siz bu ürünü satmaya çalışıyorsunuz. Hep bunu düşünerek içeriğinizi hazırlayın.
Anahtar kelime yoğunluğuna da dikkat edin. Bunun yerine okuyucunun talebini dikkate alan ifadelere yazınızda yer verin.
6 – İçeriğinizi pazarlayın
Emek vererek hazırladığınız yazınızı tamamladınız. Şimdi sıra bunun satışını gerçekleştirmekte. Yazıyı yazıp kenara çekilirseniz tüm emeğinizi çöpe atmış olursunuz.
Hiç popüler sitelerin paylaşım yapmaktan geri kaldığına şahit oldunuz mu?
- O yüzden siz de facebook, twitter, linkedin gibi platformlarda yazınızı paylaşmalısınız.
- Mail listenizi yeni yazınız hakkında bilgilendirmelisiniz.
- Belki de sizin yazınızı referans olarak göstermek isteyen kişiler var. Onları bularak sitenize link vermesini rica edebilirsiniz.
Yazınız ne kadar görülür, paylaşılır ve yorumlanırsa o kadar yükseğe tırmanırsınız.
Son Sözler
Çoğu insan google da yükselmenin mümkün olmadığını düşünür fakat yukarıda paylaştığım yöntemleri uygulayarak bu inanışın yanlış olduğuna şahit olabilirsiniz.
Böyle bir şey mümkün olmasa neden popüler bloglar okuyucularına blog açmaları konusunda onları cesaretlendirecek açıklamalar yapsınlar?
Google ilk sırada nasıl çıkarım sorunuza detaylı bir yazıyla yanıt vermek istedim. Şimdi yazacağınız ilk yazınızda ne yapmalısınız kısaca özetlersek:
- İnsanlar google da yazacağınız yazıyı nasıl arıyorlar, araştırın
- Yukarıdaki anahtar kelime bulma araçlarıyla 1.adımda bulduğunuz kelimeyi sorgulayın.
- Benzer kelimelere bakın, rekabet oranı düşük ve en az 3 kelimelik olanı seçin.
- Detaylı ve doyurucu bir yazı yazın. Benzer arama terimlerine yazı içerisinde yer verin.
- Yazınızı sosyal medya, mail ve yorum aracılığıyla insanlara duyurmaya çalışın.
Aklınıza takılan bir yer mi var? Yorum bölümünde sorabilirsiniz.