Bir Türk Dramı; Göster Oğlum Amcalara Pipini!

kadın, erkek, eşitlik, hak ve özgürlük


        Hayat boyu bir yanlışı öğrenip durduk. Birçok kişi eminim ki böyle büyüdü. Bir kaç gün önce yakın bir arkadaşımla bir yerlere gittik. Kendisi 2-3 ay evvel evlenmişti. Bu evliliğin onu değiştirdiği ve daha da değiştireceği aşikar. Merakla kendime sorduğum birkaç soru vardı o anda. Evlilik insani değiştirir mi? Evlilikte eşit haklara mı sahibiz? Ortak bir karar mı alınıyor yoksa benim dediğim olurcular mı var? Kadın ve erkek eşit midir? Hümanist mi olmalıyım feminist mi?

       İlk olarak bu yazıyı tamamen hümanist bir tarafla yazmaya başlıyorum onu söyleyeyim. Birçoğumuz rolüne iyi hazırlanmış olsa da ailemiz bize nasıl bir öğreti sunarsa bundan öteye azmetmedikçe gidemiyoruz. Daha o küçücük yaşlarda başlıyor hakimiyetin kimde olacağı savaşı. Birçok komedyenin ve iyi gözlemcilerin komedi malzemesi oluyor cinsellik. " Oğlum aç amcana pipini" "Aferin oğlum göster bakalım babaya" bu tarz diyaloglar ile belli bir yaşa kadar erkek hakim olduğuna inandırılıyor.

        Peki ya kadınlar? Garibim kadınlar da bunlarla büyüyorlar "Kızım aman kimseye açma ayıp" "Bu saatte kız çocuğunun dışarıda ne işi var?" Sokağa çıkıp özgürce büyüyen bir nesil daha olmadı. Zamanın oyunları taso, bilye, çanak çömlek gibi oyunları yalnızca pencere ardından izleyen bir nesil ortaya çıktı. Peki suçlusu kimdi? Kadınlar veya erkekler diye ayırmaya gerek yok. Asıl suçlu elalem ne der diye çocuk yetiştirenler bana göre.

        Belli bir yaşa geldiler. Birçok erkek çorabının tekine dahi sahip çıkamayan, gözü dışarda tipler olurken, bazı kadınlar evde yemek yapan, dışarıdan bihaber cahil tipler oldular. Kadının sevgilisi olamaz, vakti geldiğinde onun ancak evleneceği adam olur dediler, üstüne bir de "onu da biz seçeriz" dediler. Erkeğin hayatına ilk kadın girmesiyle "oooo oğlumuz büyüdü" deyip durdular.

        Sonrası ne oldu peki? Bu kadar misyon yüklenen erkekler ömür boyu bir aileyi geçindirmek ve devamlılığını sağlamak için çalıştılar. Kadınlar evde yemek yapıp çocuk bakarken erkekler de gecesini gündüzüne katıp uykusuz kaldı.

        Bana göre her iki tarafın da çalışıp bir evi daha iyi hale getirmesi gerekiyor. Geldik o malum soruya; Kadın erkek eşit midir? Bana göre kadın erkek eşit değildir ve erkeğin belli üstünlükleri vardır. Ama bir gerçek var ki, kadın ve erkek eşit haklara sahiptir. "Ya ne demek eşittir, bizde sünnet var, askerlik var" diyenleri duyuyorum. Kadınlar da dünyanın en acı veren olayı olan doğumu gerçekleştiriyorlar. Tek temennim iyi yetiştirilen bir nesil görmek. Umarım öyle olur.

        Ha bu arada neden yazmadığımla ilgili birkaç mesaj aldım. Ciddi zor ve aslında şu anki konuyla ilgili bir süreç yaşıyorum. Ve yazılardaki samimiyetimi yitirmekten korkuyorum. Her şey güzel olacak... Sevgiler saygılar...


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim