AdSense Onayı Almanın Püf Noktaları

İnternet dünyasının en çok konuşulan ve üzerinde araştırma yapılan konularından biridir AdSense onay konusu. AdSense onayı nasıl alınır, bu işin bir hilesi var mıdır, onay almak için neler yapılmalı gibi konular yıllardır yazılır, çizilir, aranır. Ben de bu konu ile ilgili naçizane bilgi ve deneyimlerimi sizlerle paylaşmak isterim.

adsense onay


AdSense Nedir?

AdSense’in ne olduğunu bilmeyeniniz yoktur sanırım. Dünya’nın en popüler reklam ağı olan AdSense, web sitenizde reklam göstererek o reklamlara tıklandıkça hem kendisine, hem de site sahibine para kazandırır.

Daha önce hem Blog Hocam’da  hem de diğer mecralarda AdSense’den defalarca bahsedildiği için tekrar detaylı bir tanım yapmaya gerek duymuyorum. Eğer internet dünyasında ve blog aleminde yeniyseniz, blogdan para kazanma konulu makaleler okuyup “ben de kazanmak istiyorum” demeye başladıysanız daha önce paylaştığım AdSense kılavuzunu okuyarak işe başlamanızı öneririm.

AdSense Nasıl Çalışır?

AdSense’in nasıl çalıştığını olabildiğince sadeleştirerek açıklamak istiyorum. Bunu da bir örnekle yapmak en mantıklısı sanırım.

X firması reklamının “blog” aramasında gözükmesini istesin ve reklamına her tıklandığında 1 TL ödeyeceğini bildirsin. Benim sitem de “blog” aramasında üt sıralarda çıkan bir site olsun. Bir ziyaretçi “blog” aramasından benim siteme girdiğinde X firmasının reklamı gözükecektir. Ziyaretçi sitemdeki o reklama tıkladığında X firmasının hesabından 1 TL kesilir. Bunun 75 kuruşu benim hesabıma aktarılırken, 25 kuruşu Google’ın hesabına aktarılır.

Gördüğünüz gibi AdSense’de reklam veren firma, reklamı yayınlayan site ve aracı Google olmak üzere üç taraf var. Üç taraf da kazançlı alında bu sistemde. Yayıncı olarak biz tık başına belli bir miktar kazanıyoruz. Google her tıklama için %25 komisyon kazanıyor. Reklam veren firma da müşteri kazanıyor.

AdSense Yayıncısı Olmak Neden Önemlidir?

Bu konuda resmi bir açıklama veya somut bilgi olmamasına rağmen benim bazı teorilerim var. Bunları sizlerle de paylaşmak istiyorum ama okurken bunların şahsi fikirlerim olduğunu lütfen göz ardı etmeyin.

* Teori 1: Bildiğiniz gibi AdSense onayı almak oldukça zor. Google bir siteyi AdSense yayıncısı yapmak için pek çok kriter koyuyor. Diğer taraftan arama sonuçlarında üst sıralarda çıkmak için de pek çok kriter var. Peki AdSense onayı alan bir site Google’ın kriterlerine göre kaliteli bir siteyse ve Google kaliteli siteleri arama sonuçlarında üst sıralarda çıkartıyorsa AdSense yayıncısı olan bir site, AdSense yayıncısı olmayan rakibine göre daha üst sırada çıkmaz mı?

* Teori 2: Google nasıl para kazanıyor? Kullanıcıların reklamlara tıklaması ile. Bu tıklamalar ya arama sonuçlarındaki sponsor bağlantılara yapılıyor, ya da AdSense yayıncısı olan sitelerdeki reklamlara. Peki Google daha fazla kazanmak istemez mi? Bunun için AdSense yayıncısı olan bir siteyi ilk sırada çıkarırsa ve kullanıcı o siteye erişip sitedeki bir reklama tıklarsa Google da daha fazla kazanmış olmaz mı?

Şeytanın avukatlığını mı yapıyorum bilmiyorum ama yıllardır işin içinde biri olarak bu teorileri düşünmeden edemiyorum. Bu teoriler doğru olmasa bile AdSense yayıncısı olmak önemlidir çünkü bilinen hiç bir reklam ağı AdSense kadar kazandırmıyor. Tek bir tıklamaya 20 TL aldığımı bilirim :)

AdSense Onay Süreci Nedir?

AdSense onayı 2 aşamalı bir süreçtir. İlk aşamada başvuru yapan siteye özel programlanmış robotlar gönderilir ve bunları siteyi tararlar. Teknik açıdan yeterli olup olmadığını otomatik olarak kontrol ederler. Eğer site teknik açıdan yeterli ise ilk onay verilir ve ikinci onay aşamasına geçilir.

İkinci onay sürecinde site AdSense ekibinde çalışanların manuel denetlemesine tabi tutulur. Bu aşamada siteniz insanlar tarafından kontrol edilir ve yayıncı kriterlerine uygun olup olmadığına bakılır.

İkinci aşamada onay almak için bazen şans faktörü de devreye girer. Şöyle ki başvurunuz A kişisi tarafından incelenirse ve A kişisi o gün tersinden uyandıysa, canı bir şeye sıkkınsa ya da başka problemleri varsa başvurunuzu reddedebilir. Fakat aynı site için yaptığınız başvuruyu şansınıza iyi niyetli, babacan ve sevecen B kişisi değerlendirirse başvurunuzu onaylayabilir.

* İpucu: Yaklaşık 3-4 sene evvel başımdan geçen bir olayı anlatayım. Blogger’da açılmış bir blog için Blogger kumanda panelindeki kazançlar sekmesinden AdSense başvuru yapmıştım. Başvuruya olumsuz cevap alır almaz bu kez AdSense’in kendi sitesine girdim ve bir başvuru da oradan yaptım. Başvurum birkaç gün içerisinde onaylanmıştı. Blogger kullanıcıları Blogger panelinden yaptıkları başvuruları reddedildiyse şanlarını bir kez de AdSense’in sitesinden denemelerinde fayda var.

AdSene Başvuruları Neden Reddedilir?

Yukarıda bahsettiğim şans faktörünü bir kenara bırakırsak başvurunuzun kabul edilmemesini sağlayacak bazı katı AdSense kuralları var. Ve muhtemelen başvurunuza olumsuz yanıt alırken sebep olarak size bunlardan biri sunulacaktır.

1. Yetersiz İçerik: AdSense’in başvuruları onaylamamasının en yaygın nedeni içeriğin yeteriz oluşudur. AdSense’e başvurunuz esnasında blogunuzda AdSense ekibinin inceleyeceği sayıda içerik yoka başvurunuz reddedilir. 100 tane kıytırık yazı yayınlayıp bu sebeple reddedilebilirsiniz ama minimum 20 tane kaliteli, eşsiz içerik ile yetersiz içerik nedeniyle reddedilme ihtimaliniz düşüktür.

2. Site Google AdSense Politikalarına Uymuyor: Sitenizin kullanıcı deneyimi kötü ise, ziyaretçilerin site içerisinde gezinmesi zor ise, tasarımı zayıf ise, içerik sağdan soldan alınmış ise, Google’dan gelen trafik çok az ise sitenizin Google AdSense politikalarına uymadığı gerekçesiyle başvurunuz reddedilir. Başvuru yapmadan önce sitenizin Web Yöneticisi yönergelerine ve AdSense program politikalarına uygun olup olmadığını kontrol etmenizde fayda var.

3. Site Çok Yeni: AdSense uygunluk yönergelerinde sitenizin en az 6 ay boyunca etkin olması gerektiği yazıyor. İstisnai durumlar söz konusu olsa da Google reklam ağının kaliteli sitelerden oluşmasını istediği için böyle bir kriter koymuştur. Zira bir sitenin 6 aylık performansı o itenin geleceği ve kalitesi için fikir vermeye yeterlidir.

4. Uygunsuz İçerik: Google AdSene’e göre uygunsuz içeriklerin neler olduğunu yasaklanmış içerik sayfasından okuyabilirsiniz. Eğer sitenizde bu tür içerikler mevcut ise AdSene onayı almanız imkansızdır. Sitenizden uygunsuz içerikleri kaldırmadan zahmet edip başvuru yapmanıza hiç gerek yok :)

AdSense Onayı Almak İçin Neler Gereklidir?

Google AdSense’in resmi sayfalarında yazılanlar, bizzat onay aldığım hesaplar ve diğer AdSense kullanıcılarının paylaştıkları deneyimlerden yola çıkarsak AdSense onayı almak için yapmanız gereken temel şeyler şunlardır:

1. Kaliteli İçerik: Konu ne olursa olsun tamamen kendi cümlelerinizden oluşan, okuyan kişiyi bilgilendirecek ve ona katkı ağlayacak, imla ve yazım hatalarından arınmış, orijinal içerikler üretip paylaşmalısınız.

2. İçerik ayısı: AdSense yardım forumlarında bu konu ile ilgili sorulan bir soruya AdSense ekibinden bir yetkili “başvurmadan önce en az 25-30 kaliteli içeriğiniz olmalı” cevabını vermiş.

3. Blog Tasarımı: Blog temanızın responsive, sade, gereksiz eklentilerden arınmış bir tema olmasına dikkat edin. İnanlar blogunuzda zorlanmadan gezinebilmeli, içeriğe kolayca ulaşabilmeli.

4. Site Hızı: Google son yıllarda hız konusuna fena halde takmış durumda. Gerek masaüstü, gerek mobil cihazlarda sitelerin hızlı açılmasını istiyor. Başvuru yapmadan önce blogunuzun yüklenmesini yavaşlatan öğeleri aldırmanızda fayda var.

5. Domain: AdSense onayı almanız için elbette bir domaine ihtiyacınız yok. Örneğin Blog Hocam blogspot domainini kullanmaya devam etmesine rağmen AdSense onayını çok kısa sürede aldı. Fakat kendi domaini olan sitelerin spamden uzak, kaliteli olma ihtimalleri yüksek olduğu içi AdSense başvurunuzun kabul edilmesinde avantaj sağlayabilir.

6. Gerekli Sayfalar: Bir sitenin kaliteli, ciddi ve profesyonel olduğunun göstergelerinden biri de bazı önemli sayfalara sahip olması. Başvuru yapmadan önce gizlilik politikası, hakkında ve iletişim sayfalarını oluşturmanız gerekmektedir.

7. Diğer Reklamlar: Eğer başka reklam ağlarına üye iseniz ve onların reklamlarını sitenize eklediyseniz başvuru yapmadan önce onları kaldırmanız iyi olur. Özellikle affiliate ve PPC ağlarına ait banner reklamları kaldırmanızı öneririm.

Hızlı AdSense Onayı Almanın Püf Noktası Nedir?

Henüz kanıtlanmasa da birkaç yerde okuduğum, hızlı bir şekilde AdSense onayı almanın bir hilesi daha doğrusu açığı olduğu ile ilgili makale görünce sizlerle paylaşmak istedim. Fakat dediğim gibi benim denediğim ve garanti verdiğim bir yöntem değil. Ne yaptıysam olmadı, AdSense onayı alamadım diyenler bir de bu yöntemi denesin diye paylaşıyorum :)

!!! Öncelikle yeni bir gmail hesabı açın. Başvurunuzu bu yeni hesapla yapacaksınız. Fakat başvuru yapmadan önce telefon numarası doğrulama işlemini yapın. Ardından olabildiğince mobil trafik almaya çalışın. Yani cep telefonlarından ya da tabletlerden sitenize bol bol giriş olsun. Tabi bunun farklı cihazlardan yapılması gerekiyor. Eş, dost, akraba çevrenizde kim vara telefonlarından Google’da sitenizi aratın ve ziyaret edin. Bakalım başvurunuz kabul edilecek mi?

AdSense Başvurunuz Yine Mi Reddedildi?

AdSense başvurunuz yine reddedilmiş olabilir. Zira AdSense başvurularının %96’sı onaylanmıyor. Bu durumda yapacağınız 2 şey var:

1. Başvuru sonucunuzun geldiği maildeki reddedilme nedenine bakın ve bunu düzeltmeye çalışın. 2 hafta sonra ise tekrar başvuru yapın. Yeni başvurunuzun, önceki başvurunuzdan farklı gün ve saatte olmasına dikkat edin. Yani önceki başvurunuzu 2 hafta önce salı günü sabah saatlerinde yaptıysanız yeni başvurunuzu Cumartesi günü akşam saatlerinde yapmak gibi.

2. Evet AdSense çok kazançlı, güvenilir ve avantajlı bir reklam ağı olabilir ama sitenizden para kazanmak için tek yöntem AdSense değil. Benzer mantıkta çalışan AdSense alternatiflerinden birini deneyebilirsiniz.

Son Sözler

AdSense onayı almanın çok zor olduğunun farkındayım. Blogunuzdan para kazanmak istediğinizi biliyorum ama önceliğiniz blogunuzu geliştirmek, daha kaliteli, daha iyi bir blog sahibi olmak olmalı. Bu durumda AdSene onayı için uğraşmanıza zaten gerek kalmayacaktır.

Umarım bu yazının size faydası olur ve Adense başvurunuzun neticesi olumlu olur. AdSense başvurusu ile ilgili deneyimlerinizi, başvuru sonuçlarınızı yorum bölümünden tüm blogger arkadaşlarla paylaşırsanız sevinirim. Herke faydalansın.

Bol Şans!!!

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim