Blogger Özel Domainlerde HTTPS Aktifleştirme ve Yapılması Gerekenler

Bu yazı bir misafir yazıdır ve isa.gen.tr'den İsa Yaşa tarafından yazılmıştır. Siz de Blog Hocam'da konuk yazar olmak isterseniz buraya bakabilirsiniz.




Blogger, dün yaptığı bir güncelleme ile özel domainler için SSL sertikası özelliğini aktifleştirdi. Bu özellik, web sitenizin güvenilir olarak işaretlenmesini sağlayan önemli bir protokol. Kısaca veri güvenliği için geliştirilmiş, kullanıcıların tüm verilerini şifreleyerek güvenli gezinti imkanı sağlayan hizmetin adıdır. Blogspot.com uzantılı bloglar bu özelliğe geçen yıl kavuşmuşlardı, hatta blogger siz kullanmak istemeseniz bile HTTPS'yi otomatik olarak aktifleştiriyordu. Günümüzde web sitelerinin olmazsa olmazlarından biri haline gelmiştir. Önceleri özel domain alanlar yani blogspot uzantısını devre dışı bırakanlar SSL (HTTPS) kullanamıyordu. Yalnızca Cloudflare'nin böyle bir hizmeti vardı ancak oldukça zahmetliydi. Şimdi ise tek bir tıkla sitenizde HTTPS'yi etkinleştirebilirsiniz. Üstelik resmi bir hizmet ve tamamen ücretsiz! Bunun nasıl yapılacağından ve bilinmesi gereken önemli detaylardan bahsedelim...

blogger domain https ayarı

Blogger Özel Domain'de HTTPS Nasıl Aktifleştirilir?


Blogger Taslak'ı kullanmamız gerekiyor (ileride varsayılan panellere de gelecek) o nedenle blogger panelini açın ve Ayarlar > Kullanıcı Ayarları'ndan "Blogger Taslak'ı kullan" seçeneğini Evet olarak işaretleyin ve ayarları kaydedin.

blogger taslak geçiş


Blogger Taslak sitesine giriş için "https://draft.blogger.com/" adresini açın.
Ayarlar > Temel bölümüne gidin ve "HTTPS Kullanılabilirliği"ni Evet olarak işaretleyin.

blogger https


Sayfa otomatik olarak yenilenecektir. 5-10 dakika kadar bekledikten sonra sayfayı tekrar yenileyin ve hemen altındaki "HTTPS Yönlendirmesi"ni de Evet olarak işaretleyip işlemi tamamlayın.

blogger https yönlendirmesi


Blogunuzda SSL sertifikasını yani  HTTP'yi aktifleştirmiş oldunuz. Sitenizi açtığınızda adres çubuğunun solunda yeşil "Güvenli - https" ibaresini görebilirsiniz.

Blogger'da HTTPS'ye Geçtikten Sonra Yapılması Gerekenler

1. HTTPS'ye geçiş yaptıktan sonra sitenizin 4 farklı versiyonunu arama konsoluna eklemeniz gerekiyor. Arama konsoluna kaydetmeniz gereken adresler;

https://www.alanadi.com/
https://alanadi.com/
http://alanadi.com/
http://www.alanadi.com/

Toplamda 4 farklı mülk kaydetmelisiniz. Mülk kaydı nasıl yapılır detaylı anlatım: Google Site Kaydı Nasıl Yapılır? Sonuç olarak karşınıza şöyle bir görüntü çıkmalıdır:

site mülkleri

2. Eklediğiniz mülklerin her biri için ayrı ayrı site haritası oluşturmalısınız. Site haritası nasıl eklenir şuradan öğrenebilirsiniz: Blogger Site Haritası Gönderme

3. HTTPS'ye geçtikten sonra sitenizde bulunan HTTP linklerini de güncellemelisiniz. Bunlar menü linkleri, dışardan çağrılan kod linkleri gibi linklerdir. Blogger panelini açıp Tema > HTML'yi Düzenle sayfasına gidin ve CTRL + F komutu ile "http" aratın. Çıkan sonuçlar içinde HTTP olan linkleri HTTPS'ye çevirin.

http https çevirme


HTTPS'ye başarıyla geçtiniz gerekli adımları uyguladınız. Artık siteniz ziyaretçileriniz için çok daha güvenli bir hale geldi. Bundan sonra yayınlayacağınız yazılar HTTPS şeklinde olacak. Eski konularınızın linkleri de otomatik olarak HTTPS geçeceğinden endişelenmenize gerek yok. Sıralama ve ziyaretçi kaybetmeden http konularınız https'ye yönlendirilecektir.



İyi bloglar!
Author Image
Konuk Yazar: İsa Yaşa
Merhaba, ben İsa Yaşa! 90'lı yılların başında Türkiye'de doğdum; ilk, orta ve lise eğitimimi Hatay'da tamamladıktan sonra üniversite eğitimi için Trabzon'a gittim. Burada 1 yıl kaldıktan sonra yatay geçiş yaparak tekrar Hatay'a döndüm ve Acil Yardım Teknikerliği önlisans eğitimimi burada tamamladım. Şu anda açıköğretim fakültesinde Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi bölümünü okuyorum ve Hatay'da yaşıyorum.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim