Siz de son yıllarda "zatürre"nin adını daha sık duyanlardan mısınız yoksa ben yaşım ilerledikçe mi daha çok duymaya başladım? Kış soğuklarının kendisini iyiden iyiye hissettirmeye başladığı bu günlerde de ilgimi daha da çok çekmeye başladığını söyleyebilirim. "Neden?" derseniz cevabım "çok tehlikeli de ondan" olur elbette. O halde haydi gelin birlikte zatürre ile tanışalım.
Zatürre; bakteri, virüs ya da parazitlerin neden olduğu ölümcül bir akciğer enfeksiyonudur. Sıkça görülen zatürre aynı zamanda en fazla ölüme neden olan hastalıklardan biridir. 65 yaş üstündeki insanlar, çocuklar, şeker - kalp - böbrek vs gibi kronik hastalıklara sahip olanlar, sigara kullananlar ve bağışıklık sisteminde sorun olanların zatürre ile karşılaşma ve maalesef buna bağlı ölüm riski oldukça yüksektir. Tıbbın geldiği günümüzdeki ilerlemiş durum, etkili ilaçlar ve bakıma rağmen zatürre halen en sık ölüm nedeni olma ünvanını kendisinde barındırıyor.
Peki zatürre olduğumuzu nasıl anlarız? Nedir bu hastalığın belirtileri?
Birçok farklı hastalığın da belirtisi olabilecek çoklukta belirtiye sahip zatürrede bu denli ağır belirtilere ulaşmadan doktorunuza başvurmuş olursunuz dilerim. Yok, başvurmadıysanız titreme, iştah azalması, yorgunluk, dalgınlık, sarı - yeşil - koyu kırmızı renkte balgam, göğüs - boğaz kemik ağrısı, sırt ve göğüs bölgesinde çivi batarmışçasına ağrılar, aşırı susama, hızlı solunum gibi saymakla bitmeyecek ve yazarken bile beni korkutabilen belirtiler gösteriyorsanız bir an bile düşünmeden doktorunuza koşmalısınız.
Bu hastalığa yakalanmamak için nelere dikkat edilmeli?
Genel sağlığımız için de gerekli olan beslenme ve uykunun düzenli ve doğru şekilde olması zatürre hastalığının da en önemli engeli. Sonrasında ise sigara ve alkolden uzak durmalı, düzenli spor yapmalı yani kendimize iyi bakmalıyız. Uzmanlar, 65 yaş üstü bireylerin her beş yılda bir zatürre (pinomoni) her yıl da grip aşısı olmalarını tavsiye ediyor. Diğer bireylerin de her yıl grip aşısı olmaları zatürreden korunabilmek için önemli bir önlem.
Bir şeyden korkuyorsan başına gelir inanışını diskalifiye etmek için zatürreyi tanımaya çalıştım ve ona karşı doğru önlemler aldığımı öğrendim. Artık o benden korksun bence ;)
Zatürre belirtileri hakkında en geniş kapsamlı bilgiye ulaştığım yer ise Memorial'ın internet sitesi oldu. Sizler de belirtilerinden tedavisine her çeşit detaya kısa bir araştırma ile ulaşabilirsiniz.
Herkese sağlıklı, mutlu ve neşe dolu uzun bir yaşam dilerim.
Sevgiyle...