AdSense reklamları sitenizi yavaşlatıyor mu?

AdSense reklamları sitenizi yavaşlatıyor mu?
AdSense reklamları sitenizi yavaşlatıyor mu?
Muhtemelen AdSense reklamları sizin de blogunuzu, sitenizi yavaşlatıyordur. Peki AdSense reklamlarını nasıl daha hızlı açılabilir yapabiliriz? Bir diğer deyişle AdSense reklamlarının sitemizin hızına daha az etki etmesi için neler yapabiliriz?

Önceleri AdSense onayı almak oldukça zordu. Şimdilerde ise anladığım kadarıyla AdSense onayı almak daha kolay ama kazanmak bir hayli zor. Tabi ülke olarak internet kullanım oranına, buna bağlı olarak ta dijital dünyada olan rekabet ve dijital pazarlamaya ayrılan bütçelere de baktığımızda, Türkiye'de AdSense daha az kazandırıyor diyebiliriz. Ayrıca söz konusu biz blog yazarları da olunca, bu kazanç iyice dibe vuruyor. Nihayetinde hitap ettiğimiz kitleler ortada.

Bu soruna ek olarak bir de AdSense reklamlarının sitelerimizi yavaşlattığı gerçeğini de göz ardı etmemiz gerekir. Günümüzde arama motorlarının site açılış hızlarına ne kadar önem verdiğini hepimizi biliyoruz. Benzer anahtar kelimelerde, rekabet ettiğimiz sitelerle kıyaslandığımızda, incelenen faktörlerden biri de sayfa açılış hızıdır. Kim ister ki ziyaret ettiği bir sayfanın geç yüklenmesini. Aradığım her neyse, geç açılan bir sayfadan hemen çıkarım ben mesela. Mobil cihazlardan hiç bahsetmiyorum bile.
Sonuç itibari ile Mustafa Keser'in anlattığı fıkra, az çok bize de hitap etmiş.🙂

Geçtiğimiz günlerde fark ettiniz mi bilmiyorum ama tüm AdSense reklamlarını blogumdan kaldırdım. Çünkü hızlı olduğunu düşündüğüm blogum meğerse geç açılıyormuş. Alexa'nın sayfa değerlerinde bir saniyelik açılış hızına sahip olan blogum, şimdilerde 2.6 saniyelik bir değere sahip. Google PageSpeed Insights'da durumlar daha da vahim.
Google PageSpeed Insights
Google PageSpeed Insights
Reklamları kaldırdıktan sonra Google PageSpeed Insights'daki değerler mobil için %94, masaüstü için ise %100'ü gösterdi. Yani blogum normalde çok çok hızlı ama AdSense çok etki ediyormuş. 

Peki AdSense reklamlarını hızlandırmak için neler yapabiliriz?


Deneme yanılma yöntemiyle AdSense reklamlarının site açılış hızlarına nasıl etki ettiğini az çok anladım. Örneğin, otomatik olarak eklediğimiz reklam türü özellikle mobil cihazlarda sayfa açılış süresini çok artırıyor. Eklenti olarak eklediğimiz AdSense reklamları ile birlikte otomatik reklamlar süreyi çok çok etkileyecektir. İki reklam türünü bir arada kullanmak yerine masaüstü için ayrı mobil cihazlar için ayrı reklam türlerini kullanabiliriz. Tabi eklediğimiz reklamların konumları da çok çok önemli. Örneğin duyarlı (responsive) bir temaya sahipsek, sidebar kısmına eklediğimiz AdSense reklam eklentileri, mobil cihazlarda sayfanın alt kısımlarında görünecektir. Bu şekilde kar sağlamayacak reklam birimlerini mobil görünüme ekleyerek sayfamızın açılış hızını düşürmektense, sadece otomatik reklam birimini ekleyerek, sabit ve vinyet reklamlar seçeneğini aktif hale getirmemiz daha faydalı olacaktır.
Bu tür deneme yanılma yöntemleriyle siz de hangi tür reklam biriminin daha kazançlı ve sayfanız için daha hızlı olduğunu tespit edebilirsiniz. Sonuç itibariyle doğru konumlandırılan reklamlar her açıdan fayda sağlayacaktır.

Bir diğer yöntem ise oldukça basit. Özellikle eklenti olarak AdSense reklamlarını ekleyenler kesinlikle bu yöntemi kullanmalı. AdSense'de oluşturduğumuz her reklam eklentisi için verilen kodlarda;
<script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script>
bu şekilde bir js dosya URL'i yer alır. Her eklediğimiz reklam eklentisi için biz bu kodu ekler ve sayfamızı daha da yavaşlatmış oluruz. Ama Blogger - Tema - HTML Düzenle seçenekleri ile ulaştığımız HTML alanında Ctrl F yardımıyla bulacağımız;
</head>
kodunun hemen üstüne;
<script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script>
bu kodu sadece bir kez eklememiz yine aynı işlevi görmesini sağlayacaktır. Bu kodu sadece bir kez ekledikten sonra her yeni AdSense reklam eklentisi için;
AdSense reklam kodu
AdSense reklam kodu
Geri kalan kodları sitemize eklememiz yeterli olacaktır. Tabi reklamlar görünmeye devam edecektir ama aynı zamanda sayfamızın açılış hızı da artacaktır.

Konuyla ilgili önerilerinizi yorum yaparak bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim