Warez tema nedir? Niçin warez tema kullanmamalıyız?

Warez tema nedir?
Warez tema nedir?
Warez tema nedir? Warez tema zararlı mıdır? Warez tema niçin kullanılmamalı? Ücretsiz (null, nulled) temalar zararlı mıdır? Ücretli ve ücretsiz temalar arasındaki farklar nelerdir?

Hem Wordpress hem de Googe Blogger (bogspot) kullananlar için faydalı olabileceğini düşündüğüm bir konuya yer verdim bu yazımda, warez (korsan, lisanssız) temalar nedir ve niçin kullanılmamalıdır? İlk olarak Wordpress kulanıcıları için;

Warez tema nedir?


Warez temanın ne olduğunu anlayabilmek için öncelikle warez kelimesinin ne anlama geldiğini öğrenmemiz gerekir. Warez, İngilizce bir kelime olup, software yani yazılım kelimesinden türetilen bir kelimedir. Anlamı ise kötü, korsan, yasa dışı yazılım anlamına gelmektir. Warez tema ise, lisanslı temaların telif hakları çiğnenerek internet ortamında ücretli ya da ücretsiz dağıtılan versiyonudur.
"Warez ya da korsan ürünler, telif yasaları çiğnenerek ticareti yapılan telif hakkı saklı materyallerdir." bkz
Warez tema konusuna şöyle bir örnek verebiliriz. Themeforest uluslararası tema satışı yapan büyük bir firma. Bu firmadan 40, 50 dolara lisanslı bir tema satın almak mümkün. Ama bazı hayırseverler, bu şekilde lisanslı temalar satın alarak daha uygun fiyata internet ortamında satış yapabiliyorlar. Tabi bu durum için de tema yapımcıların önlemleri mevcut. En azından daha sonrası için güncelleme alamayacakları yüksek muhtemeldir.

Warez temaya verdiğim bu örnek aslında olayın iyi kısmı. Tamam warez tema kullanmış oluyoruz ama en azından içerisinde kötü yazılımlar yok. Ama nihayetinde yine ödeme yapılarak yapılan bir işlem olduğu için pek de tercih edilmiyor. İnsanlar madem para veriyorum gider orijınalini alırım diye düşünür, en azından ben öyle düşünürüm. İşin kötü yanı ise premium temaların ücretsiz olarak dağıtılması. Burada bir soru işareti belirmesi gerekir, neden ücretsiz dağıtılıyor bu tema?

Canlı örnek verelim hemen, mesela şu sayfada Johannes Wordpress teması 59 dolara satışa sunulmuş. Arama sonuçlarında hemen iki alt sırada ise şu sayfa yer alıyor ve aynı tema burada ücretsiz olarak paylaşılmış. Peki neden?

Kimse maalesef böyle bir paylaşımı hayrına yapmaz. Büyük ihtimalle ücretsiz olarak paylaşılan temada kötü yazılımlar yer alıyor yani virüs. Denemesini yapmak ta oldukça basit. Ücretsiz olarak paylaşılan temayı indirip, VirüsTotal adlı sitede tarattığım zaman;
Wordpress tema virüsü
Wordpress tema virüsü
Karşılaştığım sonuç bu dostlarım. Bu virüslerle korsanlar diledikleri gibi at koşturabilirler websitemde.

Niçin warez tema kullanmamalıyız?


Yukarıda verdiğim örnekte anlaşılacağı üzere warez temalarda korsan yazılımlar yer alıyor olabilir. Online araçlarla bu dosyaları taratabilir ve ne tür kötü amaçlı tema virüsleri ile karşılaştığımızı anlayabiliriz. Bu virüsler aracılığıyla korsanlar websitelerimizde yer alan tüm yönetim hesaplarına ulaşabilir ve hacklink işlemlerini kolayca yapabilirler. Kısacası verdiğimiz emekler olduğu gibi çöpe gider. İşte bu yüzden warez tema kullanmaktan sakınmalıyız dostlarım.

Google Blogger (blogspot) temalarına ne demeli?


Blogger temaları
Blogger temaları
Google Blogger kullananların da sayısı azımsanmayacak kadar fazla dostlarım bu yüzden Blogger tema piyasası da bin bir türlü kurnazlıklarla dolu. Genelde ücretli ve ücretsiz Blogger temaları arasındaki farklar çok merak ediliyor. Ayrıca ücretsiz tema indirmek ne kadar güvenli sorusunu da unutmadım.

İlk olarak Blogger sistemini Wordpress ile kıyasladığımız zaman arada dağlar kadar farkın olduğunu bilmemiz gerekir. Çünkü Blogger'da işlerin çoğunu Google halleder. Biz sadece küçük bir arayüz (tema) ile görünümü güzelleştirir ve içeriklerimizi paylaşırız. Hal böyle olunca Blogger temaları için çok endişe etmemize gerek kalmıyor.

Ücretli ve Ücretsiz Blogger temaları arasındaki farklar nelerdir?


Tabi söz konusu yazılım olduğu için virüslerin Blogger temalarında da olması mümkündür. Ama dışarıdan bakıldığında Blogger kullanıcıların amatör olarak biliniyor olması ve Blogger alt yapısı kullanarak oluşturulan sitelerin pek bir noktaya ulaşılamayacağı düşünüldüğü için (yerin dibine soktum resmen 😊) pek virüs eklemekle uğraşmıyorlar açıkçası. (Endişeniz olursa yukarıda bahsettiğim online virüs tarama sistemi vasıtasıyla temalarınızı taratabilirsiniz.) Daha çok footer kısmına silinemeyen linkler ekliyorlar.

Evet ücretli Blogger temaları ile ücretsiz temalar arasındaki tek fark bu dostlarım, şifrelenmiş footer link kısmı. Footer kısmında yer alan linkleri şifreleyerek bu linklerin kaldırılmasını engelliyorlar.
Şifrelenmiş footer link
Şifrelenmiş footer link
Ücretli versiyonu aldığınızda ise bu kısım ile karşılaşmıyor ve footer kısmında yer alan linki dilediğiniz gibi düzenleyebiliyorsunuz.

Sorularınız olursa yorum yaparak bildirebilirsiniz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim