Merhabalar.
Bilmem podcast'lerimi dinleme imkaniniz oldu mu? Bir hevesle basladigim ve ne anlatacagima aniden karar verdigim ilk bolumden sonra, ikinci bolumde, neden podcast yapmayi sectigimi ve nasil yaptigimi paylasmistim. Burada da yazili olarak, o yayinda anlattiklarima kisaca deginmek istiyorum.
4 Ocak tarihli su yazimda, podcast yapmaya bir heves duydugumu ama yapmayacagimi ilan etmistim. Aslinda o yaziya son noktayi koyarken, asla podcast yapmayacagima karar vermistim. Tabi biraz ironik oldu ama benim fikrimi tamamen degistiren sey, yorumlar oldu ve oldukca heyecanlandirdi. Biliyorsunuz yillardir evde iki cocuga annelik yaparken, her anne gibi ister istemez kaba tabirle beyin devrelerim yandi. Kendimi yeniden annelik disi konularda aktive etmek istiyordum ama kitap okumak disinda fazla birsey yaptigim soylenemezdi. Bu acidan belli bir amaca yonelik hedefler koymak ve bunu rutine donusturmeyi zaten dusunuyordum. Tabi bu henuz denemedigim bir yolla olursa benim icin ayrica heyecanli olacakti. Nitekim yorumlarin ardindan acaba bu yol podcast olsa nasil olur diye dusunmeye basladim.
4 Ocak'tan ilk yayinimi yaptigim 13 Subat'a kadar, surekli dusundum ve arastirdim. Yapsam ne konusurum, nasil yaparim, altyapi vs ne gerekir gibi bir suru mesele. Artik konu beni o kadar heyecanlandirmisti ki, uyuyamadigim gecelerde kafamda taslaklar hazirliyordum. Tabi ki bir podcast yapmanin iki ayagi var, biri icerigi digeri de teknigi. Icerige az biraz karar verdim, soyle ki yine meslegime ufaktan geri donus olmasi acisindan 'fizik ve fizikle alakali konularda yapilmis manipulasyonlari irdeleyip, analiz ederek dogru-yanlis, hakli-haksiz tartismasi' gibi konulardan bahsetmeye karar verdim. Ve yine kafamda bir taslak plan hazirladim. Su anda yayinda olan ucuncu bolumden itibaren de bu plani hayata gecirdim. Her hafta bir yayin seklinde ilerlemeyi umuyorum.
Bu tarz konulari yillardir blog yazilari seklinde yazmayi dusundum ancak hic girismemistim. Cunku bazi seyleri yazarak anlatmak, konusarak anlatmaktan daha zor. Yani, benim ortalama yarim saatte anlattigim konuyu yazmaya kalksam sayfalar surer ve bunun okunabilirligi daha azdir. Diger yandan, sahsen youtube seyretmekten hoslanmadigim ve buna zaman ayiramadigim icin bir vlog yerine podcast yapmak, benim icin can simidi gibi bir durum oldu. Evet duzgun diksiyon ve podcastin diger teknik konulari gibi gelistirilmesi gereken seyler de var mutlaka ama, bunlari yapmak bir videoya gore daha kolaydir herhalde. Diger yandan, ben sahsen, dusundurucu seyleri anlatan videolar izlerken, insanlarin mimiklerine gozum kayar ve dikkatim dagilir. Yine de tabi grafiklerin, gorsellerin gosterilmesine ihtiyac duyulan konularda vloglar her zaman daha avantajli. Simdilik podcasti sectim ve boyle devam edecegim. Cunku podcastleri yolda, araba surerken veya utu yaparken bile dinlemek mumkun :))
Konuya karar verdikten sonra gelelim teknik alt yapiya. Bir podcast nasil hazirlanir hic bilgim yoktu ve haril haril arastirmaya basladim. Daha once web tasarimi ile ilgili tecrubelerimden oturu, bilgisayar programlarina, hostinglere vs asinaligim mevcuttu zaten. Podcast hazirlamanin teknik ayaginda da bir kac alt adim bulunuyor.
- Konusamayi hazirlayip bir ses dosyasi olusturmak. Sesimizi nasil kaydedecegimiz konusunda, karsimiza yine bazi problemler cikiyor. Google'a sordugumda, bazi donanimlar (su radyocularin mikrofonu gibi bir mikrofon veya gazetecilerin ses kayit cihazlari gibi birsey) almak ve bunlari bilgisayariniza tanitmak gerektigini soyledi. E baska yolu yok mu bu isin, telefonumda ses kaydeden bir aplikasyon var (ses kaydedicisi) bununla yapamaz miyim? diye sorup denemelere basladim. Bir deneme kaydi yaptim ve evet mukemmel kalitede bir ses degil ama gayet de yeterli buldum. Biraz gelistirmeler yapilabilir. Echo olmasin diye genis bir alan secmek, arkaplan gurultusu olmayacak sekilde sessiz bir ortam bulmak veya yaratmak gibi. Ve hatta konusurken nefes alis verislerim mikrofonda cizirdamasin diye agzima ince bir ortu baglamak gibi :)))
- Bu ses dosyasini duzenlemek. Diyelim ses kaydettim ve bir ses dosyasi olusturdum, bunu biraz duzenlemek, bazi bolumleri kes bazilarini ekle, arkasina muzik ve ya efekt koy gibi isler icin bir audio editor programina ihityac var. Yine iphone icin telefonda GarageBand aplikasyonu, yine bilgisayarda benzer programlar kullanilabilir. Bir miktar bu programlari kurcaladim ama adam akilli ogrenmek icin epey zamana ihtiyac var.
- Bu duzenlenmis ses dosyasini bir platformda (tercihen spotify) yayinlamak. Ses dosyasini hazirladigimda, bunu instagrama fotograf yukler gibi spotify'a yukleyecegimi zannetmistim. Spotify'a girdim ve podcast yukleme kismina geldigimda, benden yayinlayacagim podcastin ses dosyasini degil de onun bulundugu internet adresinin url'sini istedi. O zaman isler bir adim daha uzadi, demek ki once bu ses dosyasini bir yere yuklemem lazim ve oradan paylasim linkini sadece spotify'a vermem lazim.
- Ses dosyasi icin bir hosting bulmak. Isin bu kismi biraz can sIkIcI. Blogger eger yazilarimiza video ve resim gibi ses dosyasi yuklememiza izin verseydi cok kolay olacakti ama vermiyor. Dolayisiyla bir "audio hosting" e ihtiyac var. Cesitli yollar var bunun icin, iste kendinize ait bir ozel hostingli web siteniz vardir, oraya atar paylasirsiniz veya Sound Cloud gibi onlarca sadece audio hosting hizmeti veren bir siteden paket satin alirsiniz. Bu sitelerde ucretsiz uyelikler de mevcut fakat cok cazip degil teklifler. Ya aylik sinirli sayida dakika veriyo, ya da sinirsiz ama onceki ayi silerim diyor. Hic biri hosuma gitmedi.
Arastirmalarim gayet umutsuz devam ederken karsima Anchor cikti (ilk defa reklamlar ise yaradi, hani arama sonuclarimiza gore teklifler cikiyor ya karsimiza). Hic yabanci gelmiyor, daha once gormustum ama ne ise yaradigina bakmamisim. Meger tam da aradigim sey icinmis. Muhtesem bir aplikasyon (web sitesi) bayildim.
Soyle ki yukarida madde madde yazdigim ve benim icin gunlerimi alan arastirmalarin sonucunda vardigim bilgileri tek basina, cok kisa surede ve kolayca yapabilen bir aplikasyon. Kendi icinde ses kaydedicisi var, sesi kaydediyorsun. Istersen kes yapistir islemlerini yine ayni aplikasyonda, kaydettigin dosyayi edit et diyerek yapabiliyorsun, ustelik arkaplan sesi eklemek istersen epey buyuk bir arsivden sarkilar seciyorsun, boylelikle olusturdugun ses dosyasini senin icin sakliyor (hosting hizmeti veriyor-instagram gibi dusunun. instagram resim dosya ve videolari, bu da ses dosyalarini biriktiriyor). Yetmedi yayinla dediginde senin icin Spotify' da dahil tam 6 platformda senin icin hesap acacagim ve otomatik yayinlayacagim diyor, ve bir de bunlari tamamen BEDAVA yapiyor. Inanilmaz.
Aplikasyonu indirir indirmez heyecanima dayanamayip denedigim ilk kayit, su an birinci bolum olarak yayinda olan podcasttir. Elbette kusurlari var ama gelistiriyorum ve gelistirmeye devam edecegim.
Diger yandan bu aplikasyonu sadece podcast yapmak icin degil, ses kayit etmek icin de onerecegim. Yani paylasmak zorunda degilsiniz. Hesap acarsiniz, kisisel notlarinizi, cocuklariniza anlatmak istediklerinizi, veya sevgilinize yapacaginiz ilan-i asklari her seyi kaydedebilirsiniz. Telefondaki ses kaydedicisi de var evet ama sahsen benim kisisel kayitlarim her telefon degistirdigimde uzayin engin derinliklerinde kaybolup gidiyor. Internette bir yerlerde sakli kalmasi her zaman ulasimi daha kolay kilacak.
Oyle cok sevdim ki siddetle tavsiye ediyorum.