Blog sayfaları için seo teknikleri ve ipuçları, makale yazımında seo teknikleri, anahtar kelime analizi ve diğer seo teknikleri ve ipuçları ile Google sıralamanızı yükseltebilirsiniz.
Seo Teknikleri ve İpuçları
Web sitenize daha çok ziyaretçi çekmek için Google aramalarında ki anahtar kelimelerinde üst sıralarda olmak önemlidir. Konumuzda seo tekniklerine genel bakış yapacak ve derinlemesine incelemeleri ve seo ipuçlarını ise başlık halinde ele alacağız.
Blog kurulumu hakkında bilgi için TIKLAYAbilirsiniz.
Blog sayfaları için seo uygulamaları aslında yeni bir konu değildir. Fakat, tek başlık altında bulabileceğiniz konu sayısı oldukça azdır. Adım adım blog sayfamızı nasıl Google'a uyumlu hale getirebiliriz anlatacağız.
Seo Teknikleri - URL Yapısı
Google aramalarında üst sayfalarda yer alan içeriklere baktığımızda URL yapısının önemini görebiliriz. Ayrıca, Google'da bu konuda açıklamalarda bulunmuştur.
Seo tekniği açısından URL yapısının çok uzun olmaması da önemlidir. 5 kelimeyi geçmeyen URL yapıları en uygun olanları olacaktır.
ÖRNEK URL YAPISI: https://www.internettenekis.com/2020/12/blog-nasil-acilir.html (Sayfa başlığı ise, Blog Nasıl Açılır? Adım Adım Blogger. Dikkati çekmek istediğimiz anahtar kelimelerimiz blog nasıl açılır olması sebebiyle sadece blog nasıl açılır anahtar kelimelerinden oluşan URL yapısı oluşturuldu.)
Önem arz eden anahtar kelimelerin ilk sıralarda yer alması ve konumuzda çok önemli olmayan kelimelere yer verilmemesi önemlidir.
Seo Teknikleri - Başlık
Blog yazınızı hazırlamadan önce anlatmak istediğiniz konuyla ilgili çarpıcı başlık bulmanız gerekmektedir. Google aramalarında ziyaretçilerin ilk dikkat ettikleri nokta aramalarda görünen site başlıklarıdır. Aradıkları konu ile ilgili olmayan başlıkları ziyaretçiler asla ziyaret etmeyecektir!..
Ziyaretçilerin dikkatini çekmekle birlikte Google sıralamalarında rol oynayan bir etkendir.
Google sıralamalarında ilk sıralara yükselmek kolay bir iş değildir. Ancak, ziyaretçiler tarafından daha dikkat çekici, 1. sıradakinden daha başarılı başlığın yer aldığı sitenin tıklanma ihtimali artmaktadır. Sadece içeriğin başlığını değiştirerek üst sıralara çıkmak mümkündür.
ÖNEMLİ: Yapmış olduğunuz seo işlemleri sonrası Google sıralamanızda düşüş yaşamışsanız hatanızda ısrarcı olmayın ve yapmış olduğunuz değişiklikleri eski haline geri getirin.
Seo Teknikleri - İçerik
Blog yazılarınızı yazarken daha çok yazı yazmak yerine özgün, değerli içerikler hazırlamaya özen göstermeliyiz. 3 saatte 3 yazı hazırlamak yerine birkaç günde 1 yazı hazırlamak ancak değerli bilgilere yer vermek daha önemlidir.
Örnek vermek gerekirse, 3000 kelimelik bir makaleyi 3 saatte yazabilirsiniz ancak gerektiği kadar özenin gösterilmemiş olması sebebiyle okuyucuyu sıkacak, ziyaretçinin site içerisinde geçirdiği süreyi azaltacak ve Google açısından da önemsiz yazı olduğu kanısı oluşacaktır. Bunun yerine 3000 kelimelik yazınızı 3 günde yazabilir hatta haftalar sürebilir ancak konuyla ilgili tam karşılığını vererek ziyaretçiyi memnun edebilirsiniz.
Yapılan diğer bir hata ise, içerik hazırlarken Google aramalarında önemli olan ve değerli anahtar kelimelerin seçilerek ve yazı içerisinde sıkça bahsedilerek ancak içerik değeri anlamında ziyaretçi ihtiyaçlarını karşılamayan içerikler hazırlanmasıdır. Google bu kadar aptal olamaz herhalde!
Yazdığınız yazının editörlüğünü yapmıyor yada yaptırmıyorsanız, hata yapıyorsunuz demektir!.. Hazırladığınız yazıları birkaç gün sonra tekrar okumalı, hatalar varsa düzeltmeli, akıcılığı bozan alanlara gerekli düzeltmeleri yapmalısınız. Yada, bir başkasına editörlüğünü yaptırmalısınız.
Aynı konuda defalarca yazı yazmak yerine geçmişte yazdığınız içerikleri güncellemeniz daha önemlidir. Google aynı sayfaları belirli aralıklarla kontrol edecektir. Güncellenen içeriklere önem vermektedir. Yazdığınız yazıların güncelliğini kaybettiğini düşünüyorsanız yada ekleme yapmak istiyorsanız bunu geciktirmeden yapınız, Google bunu sevecektir.
İçeriğinizi oluştururken konunun özünü anlatırken akıcı olunmalı ve mümkünse en az 1500-2000 kelime ile yazı oluşturmalıyız. Daha uzun yazıların üst sıralara çıkma ihtimalinin yüksek olduğu kanıtlanmış gerçektir.
Seo Teknikleri - Meta Tag ve Konunun İlk Cümleleri
Blog sayfamızda meta taglar önemli bir yer tutmaktadır. Meta tag, Google aramalarında site başlıklarının altında yer alan site açıklamalarıdır. İçerik ile ilgili olan açıklama ile Google üst sıralarda olmak mümkündür. 150 karakteri geçmeyen meta tag eklemesini yapmamız zorunluluktur.
İçeriğimizi oluştururken ilk cümlelerimiz başlığımızla ilgili olmalıdır. Başlığımızı net yansıtan ve ziyaretçiye ne vermek istediğimizi ilk cümlemizde net olarak anlatmamız gerekmektedir.
Blogger kullanıcıları meta tag eklemelerini blog yayınladıkları alanın sol tarafında yer alan Arama Açıklaması alanından meta tag oluşturabilirler.
Seo Teknikleri - Site Maps / Haritalar
Google tarafından daha hızlı index almak için site maps oluşturmak ve Google Console üzerinden yükleme yapmanızı önermekteyiz.
Seo Teknikleri - Site Hızı
Google tarafından yapılan açıklamada site hızı ile sıralama arasında bağlantı olduğu açıklandı.
Site hızı ile ilgili kriter kesinlik arz etmemekle birlikte birçok kaynakta 3 saniyenin altında olması gerektiği belirtilmektedir.
Site hızınızı https://gtmetrix.com/ adresinden ölçebilirsiniz ve detaylara gözatabilirsiniz.
Site hızını yükseltmek için Site Hızlandırma konusuna gözatabilirsiniz.
Seo Teknikleri - Resimler
Blog seo tekniklerinden birisi de sayfalar içerisine eklenen resimlerdir. Resim seçiminde ihtiyacımıza uygun boyutta resimler kullanmak sayfa açılma hızını etkileyecektir. İhtiyacımızdan daha büyük boyutta resimler kullanmamalıyız.
İçeriğimiz ile ilgili resimleri eklediğimizde resim başlığı da eklenmesi gereken diğer önemli husustur. Google resimin ne olduğunu bilmeyecektir ancak sizin eklediğiniz başlık yol gösterici olacaktır.
Seo Teknikleri - Sosyal Medya
Blog sayfanızın içeriğini ziyaretçilerinizin paylaşımına açmanız hem size backlink kazandıracak hem de ziyaretçi gelmesini sağlayacaktır. Sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımlar diğer insanların dikkatini cezbedecektir.
Seo Teknikleri - Ziyaret Süresi
Google bir bot olabilir fakat ziyaretçilerin sizin sitenizdeki memnuniyetini, ziyaretçilerin sitenizde geçirdiği süreyi ölçerek rahatlıkla ölçebilecek düzeydedir.
Bu sebeple, site içerisinde linkler oluşturarak, içeriğinizi memnun edici olmasını sağlayarak ve konu ile ilgili farklı konu önerileri de sunarak, ziyaretçilerin sitenizde daha uzun süre kalmasını sağlamalısınız.
Seo Teknikleri - Yorumlar
Blog yazıyorsanız mutlaka kullanıcı yorumlarına da değer vermelisiniz. Yorum alan ve cevaplanan yazıları Google sevecektir.
Ziyaretçileri yorum yazmalarına belki yönlendiremezsiniz ancak soru sormalarına imkan tanıyabilirsiniz.
Soru sormalarını sağlayacak en önemli etken, sorulan sorulara verilen cevaplardır. Eğer, yorumlara cevap verirseniz kişiler soru sormaya devam edecektir.
Google aramalarında üst sıralara çıkmak için uygulayabileceğimiz yöntemlerden bazılarına yer verdik. Daha birçok yöntem bulunmaktadır!..
Google sıralamalarında etkili olan Google Sinyalleri ve Sıralama Kriterleri konumuza da göz atmanızı önermekteyiz!..