PNG veya JPG formatındaki resim dosyalarımızı nasıl program kullanmadan SVG formatına çevirebileceğimizin ipuçlarını vereceğim.
Ayrıntılara girmeden öncelikle SVG nedir diye başlayalım. SVG İngilizce olarak "Scalable Vector Graphics" kelimelerini baş harflerinden oluşmaktadır. Türkçe karşılığı ise Ölçeklenebilir Vektör Grafikleri diyebiliriz.
SVG resimler ile ilgili olarak genel özellikleri hakkında
- XML dili ile yapılmakta ve tüm web tarayıcıları tarafından desteklenmektedir.
- XML dili olduğundan sıkıştırılabilir özelliği ile kapladıkları yer çok küçük olmaktadır. Sıkıştırma gzip algoritması kullanmaktadır.
- Resimlerde vektörel içerikli olduğu için pixel kayması veya bozulması görülmezler.
- Kullanıcı istediği ebatlarda resmi ölçeklendirebilir.
şeklinde kısaca sayabiliriz.
Normalde SVG formatı son 3-5 yıldan beri kullanılmaya başlandı. Daha öncelerinde ve hala yaygın olarak web sayfalarında PNG ve JPG resim dosyaları kullanılmaktadır. Tabii ki bu resim dosyalarını sıkıştırma denilenen bir yöntem ile netliğini bozmadan bilgisayarda kapladığı alanı küçültmektedirler. Böylece web siteleri daha hızlı açılmasını sağlamaktadırlar.
Artık dediğimiz gibi artık simgeler veya iconlar yerine genelde SVG formatı kullanılmaktadır. Eğer sizlerde kullanmak isterseniz ya bilgisayarınızda Adobe İllustrator tarzı uygulamalar yüklemelisiniz. Orjinal olarak bu işlemi yapmak istiyorsanız. Daha kolay ve pratik bir yöntemi ise programsız online çevirme hizmeti sağlayan siteleri kullanmaktır. Aşağıda sizlere bu site linklerini paylaşacağım.
Unutmayın online hizmet verenler orjinali kadara kaliteli yapamayabiliyor. Deneme yanılma yöntemi ile size uygun olanını bulmalısınız.
Online PNG yi SVG Dönüştürme Siteleri
Online SVG düzenleme Siteleri
Umarım faydalı olmuştur. Sizlerinde bildiğiniz veya eklemek istediğiniz bu tarz siteler varsa yorumlar bölümünden yazmanız dileklerimizle...