NASA bu yılın başlarında Juno'nun misyonunu 2025'in sonuna kadar uzattı.
NASA'nın Juno uzay aracının Jüpiter'in yörüngesine girmesinden bu yana beş yıldan fazla zaman geçti. Bu süre zarfında Juno, gökbilimcilere ve bilim insanlarına gaz devi hakkında, bazıları yakın zamanda bir dizi yayınlanmış dergi aracılığıyla ilk kez kamuoyuna açıklanan zengin bilgiler sağladı.
Jüpiter'in yörüngesine girdiğinden beri, Juno bugüne kadar gezegenden 37 geçiş yaptı. Her seferinde, araç güneş sistemimizdeki en büyük gezegen hakkında daha fazla bilgi edinmek için bir dizi özel araç kullanıyor.
Örneğin, uzay aracının mikrodalga radyometresi (MWR), Jüpiter'in bulut tepelerinin altına bakmak ve gezegende olan sayısız fırtınanın yapısını incelemek için kullanıldı. Bu verilerden bilim insanları, standart siklonların üstte daha sıcak, altta daha soğuk ve daha düşük atmosferik yoğunluklara sahip olduğunu belirleyebildiler. Ters yönde dönen Büyük Kırmızı Nokta gibi antisiklonlar yukarıdan daha soğuk ve alttan daha sıcaktır. Siklon, atmosferde bir alçak basınç bölgesi etrafında hızla dönen rüzgarların oluşturduğu şiddetli fırtınadır.
Juno uzay aracının görev süresi 2025'e kadar uzatıldı
Veriler ayrıca, Jüpiter'deki bazı fırtınaların beklenenden çok daha uzun olduğunu ve bazılarının bulut tepelerinin 60 mil altına uzandığını ortaya koydu. Diğerleri, Büyük Kırmızı Nokta gibi, 200 milden fazla uzanıyor.
NASA bu yılın başlarında Juno'nun misyonunu (InSight ile birlikte) Eylül 2025'e ya da ömrünün sonuna kadar uzattı, hangisi önce gelirse gelsin, bu süre zarfında gezegeni, halkalarını ve uydularını daha fazla inceleyecek.