Oto Lastik ile İlgili Her Şey

Oto Lastik ile İlgili Her Şey

Oto lastikleri araçların güvenli sürüş sağlanabilmesi için en önemli parçaları arasında yer alır. Bu nedenle hasar görmüş, aşınmış, ömrünü tamamlamış lastiklerin mutlaka yenileri ile değiştirilmesi gerekir. Oto lastikleri marka ve modellerine göre farklı dayanıklılık gösterebilir. Ancak uzmanlara göre oto lastikleri 5 yılda bir değiştirilmelidir. Türkiye şartlarında lastiklerin desen kalınlığı zorunlu olarak minimum 1,6 mm olarak belirlenmiştir. Araç muayene istasyonlarında da bu standart kullanılır ve lastik desenleri 1,6 mm altında kalan araçlar araç muayenesini tamamlayamaz.

Lastik Çeşitleri Nelerdir?

Oto lastikleri iç lastik ihtiyacı duyan lastikler ve iç lastik ihtiyacı duymayan lastikler olarak iki gruba ayrılır. İç lastik duyan lastikler artık miladını doldurmuş olmakla birlikte, ticari ve hafif ticari araçlarda zaman zaman kullanım alanı bulur. İç lastik ihtiyacı duymayan lastikler, daha fazla performans gösterdiği için ve güvenli olduğu için sıklıkla kullanılır.

Oto lastikleri mevsim koşullarına göre yazlık, kışlık, dört mevsim gibi çeşitliliğe sahiptir. Yaz lastiklerinin kauçuk yapısı daha serttir ve çelik tel katmanlarla desteklenmiştir. Aynı zamanda diğer lastik çeşitlerine göre desen yapısında da farklılık gösterir. Yazlık lastik desenleri üreticinin tercihine göre farklı desenlerde olabilir, ancak genel yapısı itibari ile olukları zemine paralel olacak şekilde üretilirler.

Bu sayede yüksek performans sağlanırken, sürtünme kuvveti de en aza indirilerek, önemli oranda yakıttan tasarruf sağlar. Kış lastiklerinin gövde yapısı daha elastik olup, desenleri daha belirgindir. Kış lastiklerinin desenleri iç ve dış kısma açılım gösterir. Bu durum yağışlı ortamlarda zemine tutunmasına imkan verir.

Dört mevsim lastikler, yazlık lastiklere daha yakın, ancak kış lastiğinin kısmen yerini tutabilecek şekilde üretilmiştir. Dört mevsim lastikler zor koşullarda kullanılmaya müsaittir. Ancak soğuk iklimlerde sertleşme yapacağından ve yazında aşırı yakıt tüketimi gerçekleştirileceğinden fazla tercih edilmez.

Lastikler kullanım şartlarına göre de değişiklik gösterir. Bu durum araç üzerinde A, B, C gibi harflerle tespit edilebilir. Ebatları aynı olsa bile lastiklerin yapısında farklı katmanlar yer alır. C sınıfı olarak bilinen lastikler ticari amaçlı üretilmiş, güçlendirilmiş gövde yapısına sahiptir.

 

 

Lastik Alırken Dikkat Edilecek Noktalar

Araç lastikleri alırken birkaç önemli hususun göz önünde bulundurulması, sürüş güvenliği açısından önemlidir. Öncelikle aracın marka ve modeline göre önerilen lastiklerin tercih edilmesi gerekir. Lastiklerin yan yüzeyinde bu tespitin yapılabilmesi için 195 65 15 örneğinde olduğu gibi rakam grubu bulunur.

Aracın ticari veya hususi kullanıma göre lastik tercihi yapılmalıdır. Hususi araç lastikleri, ticari lastiklere göre fiyat avantajı sunabilir. Ticari araçlarda, hususi araç lastikleri kullanılması, can güvenliğini tehlikeye sokar. Aynı zamanda bu tür seçimde lastikler kısa sürede kullanılmaz hale gelir. Bu da araç sahibine ekstra maliyet getirir.

Lastik alırken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da, mevsim koşullarına lastik alınmasıdır. Kış koşullarında yazlık lastik kullanıldığında lastik zemin tutunamaz, bu durumda fren mesafesi artış gösterir. Kışlık lastikler yazın kullanıldığında ise, araç fazla yakıt tüketimi gerçekleştirir. Ayrıca lastikler kısa sürede aşınmaya maruz kalır. Lastik alırken, lastiklerin üretim tarihine dikkat edilmelidir. Lastikler aksi belirtilmediği sürece 8 ile 10 yıl raf ömrüne sahiptir. Yeni tarihli lastikler, daha fazla kullanılabilir.

 

 

Lastik Ölçüleri Neyi İfade Eder?

Oto lastiklerinin iç dış yan kısımlarında büyük rakamlarla ölçüleri belirtilir. Rakamlardan ilk üç rakam lastiğin milimetre cinsinden taban genişliğini, devamında ki iki rakam lastiğin yanak genişliğini, son iki rakam inç cinsinden lastiğin iç çapını gösterir.

Ayrıca araç sahipleri lastik yan kısımlarına bakarak üretim yılını, üreticin firmanın ismini, ses kalitesini, lastiğin modelini, lastiğin kullanım amacını kolaylıkla öğrenebilir. Lastiklerin yan kısımlarında belirtilen mevsimsel semboller yazlık, kışlık, dört mevsim olduğunu işaret eder.

Lastik Ne Zaman Değişmeli?

Lastiklerin yazlık ve kışlık olarak değiştirilmesi ticari araçlar için zorunluluktur. Yasalara göre ticari araçlar 1 Kasım ile 1 Nisan tarihleri arasında yazlık lastiklerini, kışlık lastiklerle değiştirmelidirler. Lastikler değiştirilirken çift bazında aynı marka, aynı model olmalıdır. 195 65 15 yaz lastiği değişim yapılacaksa, mutlaka 195 65 15 kış lastiği ile değiştirilmeli veya bu konuda uzman görüşüne başvurulmalıdır.

Hususi kullanımda olan araçlar için lastik değişimi zorunlu değildir. Ancak yaz lastikleri, hava sıcaklığı 7 santigrat derece altına düştüğünde değiştirilmesi gerekir. Aksi durumda fren mesafesi artacağından istenmeyen kazalara neden olur. Lastik değişiminde lastikborsasi.com uzman görüşünün alınmasında fayda görülür. Bu sayede araç sahipleri ücretsiz montaj imkanlarından ve ödeme kolaylığında faydalanabilirler.



Alıntı Haberin Kaynağı Yeni İstiklal - Doğrunun Çatısı Hedefimiz İstiklalimiz https://ift.tt/hRUZ8bi

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim