Metamfetamin Nedir? Met Cezası

 

Metamfetamin, ‘Met’ olarak da bilinen vücutta bulunan dopamin, norepinefrin ve serotonin gibi sinir iletiminde etkili kimyasalların salınmasını sağlayan ve geri alımını engelleyen uyarıcı bir maddedir. Bazı hastalıklarda tedavi amaçlı da kullanılan metamfetamin etken maddesinin uyarıcı özelliği nedeniyle kötüye kullanımı yaygındır. İzmir Uyuşturucu Avukatı içeriğinde İzmir Avukat Kadir KARAKUŞ tarafından bilgilendirileceksiniz.

 

Metamfetamin (met )Nedir?

Metamfetamin, Yaygın olarak “met” olarak bilinen metamfetamin, merkezi sinir sistemini etkileyen güçlü ve bağımlılık yapan sentetik bir uyarıcıdır. Etkisi nedeniyle, B. Uyanıklığı artırıp iştahı azalttığından ilk kullanımda tercih edilebilir. Ancak metamfetamin kullanmak hızla bağımlılığa yol açabilir. Bu madde beyindeki dopamin seviyesini alışılmadık bir şekilde artırarak yoğun bir zevk ve enerji akışına neden olur. Ancak bu etkiler kısa sürelidir ve tekrar tekrar kullanım isteği yaratır.

Metamfetamin (met ) Zararlı mı?

Metamfetamin düzenli kullanımı beyinde ve vücutta ciddi hasarlara neden olur. Beyindeki nörotransmiterlerin işlevini bozabilir ve kalıcı zihinsel bozukluklara, hafıza kaybına ve bilişsel yeteneklerin azalmasına neden olabilir. Fiziksel açıdan bakıldığında, kronik metamfetamin kullanımı diş çürümesine ve diş kaybına (genellikle “meth ağzı” olarak anılır), cilt yaralarına, kilo kaybına ve kardiyovasküler sorunlara neden olabilir. Ayrıca bağışıklık sisteminin zayıflaması, uyku bozuklukları ve şiddetli anksiyete ve depresyon gibi psikolojik sorunlar da sıklıkla ortaya çıkar.

Metamfetamin (met) İcenlerin cezası nedir?

Metamfetamin, Türk Ceza Kanunu’na göre metamfetamin gibi uyuşturucu maddeleri tüketmek, bulundurmak veya ticaretini yapmak suçtur ve çeşitli cezalar gerektirir.

Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmak ve bulundurmak
Madde 191:

  • Kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın almak, kabul etmek, bulundurmak veya kullanmak suçunu işleyen kişi, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
  • Mahkeme bu kişilere hapis cezası yerine denetimli serbestlik uygulanmasına karar verebilir. Bu tedbir, kişinin tedavi ve takibe tabi tutulmasını da içermektedir. Kişinin tedavi ve denetimli serbestlik yükümlülüklerini yerine getirmesi halinde haklarında cezai işlem başlatılamaz.
  • Denetimli serbestlik tedbirine rağmen yükümlülüklerin yerine getirilmemesi halinde kişiye hapis cezası verilecek.

Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde Ticareti

Madde 188:

  • Uyuşturucu veya uyarıcı madde üreten ve ticaretini yapan kişi, en az 10 yıl hapis ve 20.000 güne kadar para cezasıyla cezalandırılıyor.
  • Uyuşturucu veya uyarıcıların satışı, bunların dağıtımı, nakliyesi, depolanması veya ticari amaçlarla bulundurulması gibi faaliyetler de cezalandırılır.
  • Bu suçun okul, yurt, hastane, kışla veya ibadethane gibi yerlerde işlenmesi halinde ceza yarı oranında artırılır.

Daha fazla bilgi için  Metamfetamin Nedir? Met Cezası konulu makaleyi inceleyebilirsiniz.

 

 



Alıntı Haberin Kaynağı Yeni İstiklal - Kıbrıs Haber- Kıbrıs Haberleri https://ift.tt/VC0eOKg

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim